Vanliga frågor

Vanliga frågor


Vad är annorlunda i år med tanke på covid-19?

Vi tar emot bokningar och har öppet som vanligt i år. Vi ber er dock respektera Folkhälsomyndighetens rekommendationer och hålla er uppdaterade; stanna hemma om du har symptom. Att hålla avstånd till andra vandrare på leden är inga problem men tänk lite extra på det när du på våra övernattningsställen om det exemepvlis blir kö vid någon reception eller restaurang.


Hur långt går man varje dag?

Vandringen går i lätt terräng och rutterna du går är 11-15 km/dag. Du kan självklart avvika från leden för att titta på sevärdheter, ta ett bad eller bara vila. Du väljer självi vilken takt du vill vandra. Lunchpaketet får du med dig när du lämnar övernattningsstället på morgonen.


I vilken ort startar man?

Har ni specifika önskemål om detta gör vi allt vi kan för att tillgodose dem. Du kan börja och sluta din vandring på alla våra orter/övernattningsställen. Vi skräddarsyr sedan ett vandringspaket som passar bäst för de datum och antal dagar ni önskar vandra.


Vad kostar Vandra utan packning?

Du kan läsa alla detaljer om priserna och vad som ingår under Bokning & priser. I priset ingår övernattningar, samtliga måltider, transporter samt kartor och ledbeskrivningar. Behövs transport tillbaka till parkerad bil ingår det också. Du bokar allt genom oss och behöver inte ha kontakt med någon annan.


Hur många dagar rekommenderar ni att man vandrar?

Det vanligaste är vandringspaket med två eller tre vandringsdagar men du väljer själv hur många dagar du vill vandra. Vi kan sätta ihop paket med bara en vandringsdag eller åtta. 


Varför ska man komma kvällen innan man ska vandra? Kan man inte komma och börja vandra direkt?

-Eftersom du får ditt lunchpaket, vår karta samt ledbeskrivning på övernattningsstället på morgonen och din packning transporteras mellan övernattningsställena under dagen bygger paketet på att ni anländer just kvällen innan första vandringsdagen.


Kan man ha med sig hund?

Det går utmärkt att vandra med Vandra utan packning med hund. Hundar är tillåtna överallt på lederna och ska där hållas kopplade. Hundrum finns på Smögens Hafvsbad, Bohus-Malmöns pensionat, Bottna Inn, Hotel Kaprifol samt hos Hem till Bengt. Meddela om du vill boka hundrum för din vandring när du hör av dig till oss.


Vi har kommit med bil. Hur kommer vi tillbaka till där vi parkerade den?

Vandringen planeras oftast så att du under sista dagens vandring kommer tillbaka till den plats du startade. Om transport behövs tillbaka till er parkerade bil så ingår den i priset.


Hur bor man?

Samtliga av våra övernattningsställen är hotell med lakan, handdukar och hygienprodukter på rummen. Samtliga har egna restauranger och receptioner. Undantaget från detta är Utpost Hållö som är ett vandrarhem. Även där ingår lakan och handdukar samt  WC och handfat på rummet. Dusch hittas runt hörnet i samma byggnad med egen ingång. När du bor på Utpost Hållö ingår alltid skaldjursbuffé till middag. Bokning sker för minst 2 personer och övernattningarna sker i delat rum.


Vilka måltider ingår?

Samtliga måltider ingår; frukostbuffé, lunchpaket och trerättersmiddag varje dag.


Måste man vandra i grupp?

-Nej, du väljer själv vem eller vilka du vill vandra med. Du kan vandra med en god vän eller med hela släkten.  Alla priser  gäller för två personer i dubbelrum men det finns möjlighet att göra singeltillägg och då få eget rum om man vandrar ensam eller bara vill ha skilda rum.

 

Hur lång tid tar det att gå de olika sträckorna?

-Räkna med att normalvana vandrare går ungefär 3 km/timme.

Räkna dessutom med tid för fika, lunch och kanske ett dopp i havet under vandringen.

 

Är det svår terräng att vandra i?

-Nej, det är lätt terräng och med normal kondition klarar man sig bra. Sotelden är också märkt med tydliga markeringar.

  

Vad rekommenderar ni att man har på sig när man vandrar?

-Vi rekommenderar långbyxor, eftersom vissa partier av leden går genom högt gräs och det kan finnas fästingar där. Vi rekommenderar vandringskängor, dels på grund av att de ger bra stabilitet för dina fötter och ben och dels för att det, om det har regnat, kan vara blött vissa bitar av leden. En tunn regnjacka och en solhatt kan också vara praktiskt att packa ner, vilket väder som än är spått. På västkusten förändras vädret ofta snabbt!

 

Vad rekommenderar ni att man har med sig under vandringen?

-Det viktigaste är att du har med dig gott om vatten. Ska det bli varmt och soligt rekommenderar vi även solkräm och en hatt. Den öppna terrängen gör att du utsätts för solen nästan hela din vandring. Saker vi själva gärna har med oss är; skavsårsplåster, kikare, kamera, en välladdad mobiltelefon, näsdukar/papper och våtservetter. En extra påse kan också vara bra för att samla skräp i.


Behöver man ha med sig kompass?

-En kompass kan vara en bra hjälp om du känner dig lite osäker men tänk på att de flesta moderna telefoner har en inbyggd kompass som du kan aktivera som egen app eller i din kartapp. På iPhone exempelvis klickar du på pilen uppe till höger för att aktivera den direkt i Kartor.

 

Har ni något nyhetsbrev?

-Nej, men om du vill hålla dig uppdaterad med alla våra nyheter kan du gilla oss på Facebook.

 

Hur tar man sig till er?

-Hunnebostrand, Smögen, Kungshamn och Bohus-Malmön ligger i mellersta Bohuslän med några kilometer mellan orterna och det går utmärkt att köra bil till och parkera vid alla våra övernattningsställen. Det finns busshållplatser nära samtliga övernattningsställen men till vissa av dem går bussarna sällan, särskilt under helgerna.  Du kan resa med tåg till Uddevalla (det finns direktlinjer från Stockholm och från södra Sverige reser du enklast via Göteborg). Efter Uddevalla hänvisar vi till lokaltrafiken vars tidtabeller du hittar på www.vasttrafik.se. Tänk på att dessa bussar har begränsat med avgångar även under högsäsong så planera din resa till oss i god tid om du tänker använda dig av kollektivtrafik. Om du besöker oss för endast en dags vandring förutsätter detta att du kommer med egen bil.


Finns det Wi-Fi på samtliga övernattningsställen?

-Ja. 


Jag är vegetarian/allergiker eller önskar av annan anledning specialkost, kan jag ändå ta del av Vandra utan packnings paket?

-Självklart! Se bara till att meddela så tidigt som möjligt vad du inte äter så meddelar vi detta till samtliga ställen där du ska övernatta och äta dina måltider.

Frågor om utbudet i vårt område

 

Finns det mataffär på promenadavstånd från alla övernattningsställen?

-Ja. I Hunnebostrand hittar du Coop på Torggatan 19 (cirka 1 km från Hotel Kaprifol), på Smögen hittar du exempelvis ICA (1,5 km från Smögens Hafvsbad) men också mindre Smögens Närlivs som har öppet under högsäsongen (från 30 april) och som ligger bara 450 m från Smögens Hafsbad. På Bohus-Malmön finns Konsum Klippan (900 m från Bohus-Malmöns pensionat). Hotell Kungshamn ligger granne med ICA Skeppet och stora delar av Kungshamns övriga shoppingutbud. På Hållö finns ingen butik, närmsta butik kan besökas när du tar färjan från Smögen eller Kungshamn. Söker du något särskilt kan alltid personalen på respektive övernattningsställe hjälpa dig.

 

Var hittar jag Apotek och övrig shopping?

-Apotek finns i Kungshamn och Hunnebostrand (även om ombud finns även på mindre orter). På Hållö finns inga butiker eller service förutom vandrarhemmet och även på Ramsvik är utbudet mycket litet. Det finns ett visst utbud av shopping i form av bland annat kläder, skor, böcker, inredning, souvenirer, fiskegrejer och elektronik i Kungshamn och Hunnebostrand. Under sommarmånaderna är Smögenbryggan ett populärt shoppingstråk med främst ett flertal klädbutiker. I Kungshamn, på Smögen, på Bohus-Malmön och i Hunnebostrand finns också bagerier och ett flertal restauranger (vissa av dem endast öppna sommartöppna).

 

Finns det något Systembolag i kommunen?

-Ja, ett stort och välsorterat Systembolag finns i Kungshamn. Ombud för Systembolaget finns även på flera mindre orter.

 

När är områdets högsäsong?

-Vandra utan packnings säsong börjar redan i mars, det är långt innan områdets högsäsong startar. Det innebär att du kommer att möta mycket lugna och tysta kustsamhällen om du vandrar någon av de första månaderna (samma sak gäller andra halvan av augusti samt september och oktober). Under juli och augusti är trycket stort i hela kommunen, många turister besöker oss såväl sjö- som landvägen. Många restauranger och butiker håller endast öppet denna period.

 

Finns det något sjukhus i området?

-I Kungshamn och Hunnebostrand finns vårdcentraler. Närmsta sjukhus ligger i Uddevalla (cirka 45 minuter med bil). Om du behöver uppsöka vård rekommenderar vi dig att be personalen på ditt övernattningsställe om råd.

 
Vad ingår?

  • Övernattning i dubbelrum med lakan, handdukar och egen toalett samt dusch.
  • Samtliga måltider; frukost, lunchpaket samt trerätters middag på nästa övernattningsställe.
  • Karta och ledbeskrivning med rekommendationer om lämpliga lunch- och fikaplatser samt bad.
  • Transport av packning.
  • Om persontransport, exempelvis tillbaka till parkerad bil, behövs ingår även den.